hoofdpagina Carrière.nu

hoofdpagina Carrière.nu

Carrière.nu: aandacht van 1,2 miljoen hbo- en wo-opgeleiden

‘Wij geven recruiters en bedrijven toegang tot ruim 1,2 miljoen hbo- en wo-opgeleiden met een aantal jaren werkervaring. Dat zijn de mensen die lastig te bereiken zijn. Die niet of nauwelijks zoeken op vacaturesites en social media, maar zich wel structureel inlezen in hun vakgebied. Die verdieping, die content, bieden wij ze met onze 53 vakgerichte uitgaven en mediakanalen,’ vertelt Kees Jan Markens, projectleider arbeidsmarktcommunicatie bij uitgeverij Vakmedianet, ‘en dat bindt ze aan ons. Met Carrière.nu brengen we bedrijven gericht in contact met deze doelgroep.’

Vaktitels onmisbaar om hbo+ personeel te werven

‘Het is voor bedrijven steeds lastiger om bij potentiële kandidaten in beeld te komen,’ weet Kees Jan. ‘Bij de actief werkzoekenden lukt het wel, maar je wilt ook de gekwalificeerde hbo’ers en wo’ers vinden die het prima naar hun zin hebben in hun huidige functie.’ Dan volstaat de inzet van vacaturebanken niet en blijken vaktitels een onmisbaar onderdeel van de mediamix. ‘Bedrijven moeten op zoek naar de grootste communities in een vakgebied. Vakmedianet publiceert dagelijks content voor ruim vijftig titels, waaronder Cobouw, Misset Horeca, Logistiek.nl en Installatiejournaal. Daarmee weten we meer dan 80% van de hbo+ professionals aan ons te binden.’

Employer branding en werving

‘Voor werkgevers is dat een uitgelezen kans om toegang te krijgen tot hun doelgroep. Daarom hebben we het arbeidsmarkt community platform www.Carriére.nu opgezet, waarmee we employer branding én gericht personeel werven eenvoudig maken. Enerzijds publiceren we artikelen die werkzoekenden interesseren, waardoor ze steeds naar onze site terugkeren. Anderzijds worden alle vacatures van de vakbladen – die op de eigen sites staan - ook hier getoond. Bedrijven zetten hun vacature zo heel breed uit, maar bereiken tegelijkertijd een niche. En ze zijn zichtbaar voor actief én latent werkzoekenden.’

Custom made oplossing van Exenzo

‘Bij de realisatie van Carrière.nu wilden we persé samenwerken met een partij die al een trackrecord had op het gebied van vacaturesites bouwen. We werkten al met Exenzo en vertrouwden erop dat ze ook aan deze uitgebreidere versie invulling konden geven. Goede software is echt essentieel.’
‘We hadden al vacaturebanksoftware waarmee bedrijven zelf hun vacature kunnen publiceren’, vertelt Koen Blokland Visser van Exenzo. ‘Met één klik op de knop plaatsen ze die door naar alle andere gewenste titels: websites, magazines, social media-kanalen en nieuwsbrieven. Bedrijven monitoren daarbij zelf het verloop van hun campagne op basis van performancerapportages en optimaliseren ze op basis van de wervingsbehoefte.’

Efficiency voor uitgevers én werkgevers

‘Voor Carriere.nu was deze software-oplossing echter te beperkt. We hebben daarom een nieuw platform gebouwd, met maximale flexibiliteit in design en processen. Hierdoor zijn ze heel vrij in het ontwerp van hun vacaturesite en kunnen ze bijvoorbeeld ook eigen producten toe te voegen: dat is een groot verschil met andere vacaturebanken.
Deze software is uniek en werkt heel efficiënt. Het is dé oplossing voor grotere vakbladuitgevers: zij kunnen vanuit één centraal platform al hun titels bedienen. Net als bij het bestaande systeem publiceren en monitoren werkgevers of recruiters hun vacature en campagne zélf op het platform. Maar nu rekenen ze ook zelf af.’

Stabiel en schaalbaar

‘Het allerbelangrijkste’, vindt Koen, ‘is de software. Die is extreem stabiel, veilig én makkelijk schaalbaar. Zo kunnen bedrijven probleemloos groeien van honderden naar duizenden vacatures.’ En in het geval van Carrière.nu is dat zeker nodig, aldus Kees Jan: ‘We hebben een vliegende start gemaakt. Hoewel de site pas sinds december vorig jaar in de lucht is, presteert het boven verwachting. ‘We zien al veel bevestiging door beter meten en horen regelmatig van bedrijven dat ze mede dankzij ons nu al een hoop reacties hebben. Daar doen we het voor.’